web analytics
Hei Mikke!

Grunntrening og feltsøk

14.03.2015 // bruks, film // 1 kommentar

Etter fem timer ute i solen sitter jeg nå med to tanker i hodet:

1. Det er så verdt å bruke mye tid på grunnferdigheter/grunnarbeidet
2. Å trene Gneis er definitivt avhengighetsskapende

En gang i januar slo det meg plutselig at det var kanskje ikke dumt å komme i gang med feltet. Og da var det jo flott med så mye snø og dårlig føre..

Det ble lite tråkking av felt, det må jeg si, men vi kom oss i gang med litt grunnleggende greier. Apportering av ulike materialer (oppvaskbørster, lommebøker, gamle sokker etc), lange apporteringer og det å overse andre gjenstander når hun først hadde grepet en.

I dag fikk vi endelig testet hvor godt denne treningen satt på klubbens fellestrening. Vi tråkket opp to felt, begge 20m x 50 m (interessant å endelig få se hvor stort det var, mindre enn hva man skulle tro!), et på en eng, andre i ganske tett skog.

Økt 1: Gneis satt på linja, jeg tråkket ut til 50 m og gikk i slalåm tilbake. Mistet 5 gjenstander på veien. Skogslydigheten satt definitivt godt og med litt wtf fra Gneis så måtte et lite «ja» til for å få henne i gang. Hun gikk overraskende nok over den første og nærmeste gjenstanden, men tok så nr 2 og 3 ganske raskt. Hun bruker snuta, griper raskt og løper så raskeste vei inn og rett inn i utgangsstilling. Helt supre avleveringer! Noe usikkerhet rundt 20-25 m, rett rundt de lengste rutene/fremmadsendingene vi har kjørt, og jeg regner med at dette påvirket. Hun tok noen turer tilbake til meg når hun ble usikker, men løp raskt ut igjen når hun skjønte at det ikke lønnet seg. Kom seg ut på 50 m etter hvert.

Økt 2: Her flyttet oss ut i skogen og la ut på samme viset. Gjenstand 1 og 2 kom ganske raskt, men etter det ble det stopp. Hun var ute på 50 m og vandret fram og tilbake lenge, hun var utenfor feltet og hun gjorde i fra seg. Mye frustrasjon. Den tette skogen ble rett og slett litt for vanskelig i dag. Etter gjenstand nr 3 avsluttet vi.

Litt hekta og litt irritert over å måtte avslutte der så valgte jeg å ta en økt til.

Økt 3: Tilbake på engen igjen la jeg ut 5 gjenstander. Denne gangen var det ingen nøling ut, full fart og de fire første gjenstandene kom raskt. Også fra 50 m. For en fart hun har på vei tilbake! Ved siste gjenstand, på rundt 20 m, så fikk hun jobbe litt mer. Hun tok ferten rimelig raskt, og jobbet seg så inn til gjenstanden. Fader så bra! Ved et tilfelle, i utgangsstilling, fikk jeg bjeff og en skikkelig tjuvstart. Dette var virkelig gøy!

Videre får vi begynne å jobbe med at hun ikke ser at gjenstandene blir lagt ut og at fremmede får legge ut. Hun hadde en skikkelig forventning ut i dag så det tror jeg skal løse seg greit. Deretter får vi begynne å baklengskjede! 26. april er vi påmeldt D-spor og da skal det sitte. Og jeg er overbevist om at vi skal få til det!

Med tanke på hvor mye vi kranglet med apporten en gang i tiden så er det fantastisk gøy å se hvor godt det flyter nå. Ingen nøling, hun griper og kommer løpende. Parallelt har vi jobbet med metallapporten og denne uken fikk vi for første gang kjørt øvelsen ute. Hun har siden starten hatt et godt grep på metallen og og jeg var noe spent på hvordan det ville fungere når man la til farten. Gneis er kul!

Kl 3! Nå kommer vi!

09.03.2015 // lydighet // 0 kommentarer

Oi oi oi! Jeg aner ikke hvor mange ganger jeg har stoppet opp på jobb i dag. «Skitt! Gneis er i klasse 3!».

Min første klasse 3-hund og jeg tenker tiden fremover blir veldig spennende. Jeg har jo visse tanker om hvordan jeg vil at øvelsene og momentene skal se ut og hva jeg liker, men jeg er spent på om dette matcher med hva de ulike dommerene sier.

Og siden jeg elsker lister – her er dagens status på øvelsene i klasse 3:

+ Fellessitt: Har jobbet med denne tidligere og Gneis satt da greit 1,5-2 minutter. Regner med at det ikke blir store problemer å grave fram øvelsen igjen og generalisere denne.

+ Fellesdekk: Må trekke ut tiden, men regner med at dette skal gå uten store problemer. Trenger noe generalisering og repetisjon av kommandering en og en.

+ FVF: En vedlikeholdsøvelse. Vi begynner å nærme oss noe jeg liker, men vi har fortsatt jobb igjen. Posisjon, vendinger, stegforflytninger.

+ Sitt under marsj: Denne burde være i boks og jeg regner med at det er bare å grave fram den og repetere evt finpusse.

+ Innkalling fra dekk med dekk: Samme som over.

+ Ruta: Hun kan løpe ut, hun kan legge seg og hun kan nå også komme inn (og det i riktig posisjon) når jeg kaller henne inn. Nå gjelder det å få satt alt sammen.

+ Apportering over hinder: Enda en øvelse som jeg regner som «ferdig». Plukke fram igjen, repetere og finpusse.

+ Metallapporten: Her er vi ikke langt unna målet. Hun har et overraskende bra grep, men øvelsen har blitt litt amputert da vi hovedsakelig har trent inne (og der kaster man ikke akkurat en metallapport rundt omkring seg). Nå blir det å komme seg ut og trene med litt bedre plass. Her må jeg være obs på lyd!

+ Neseprøven: Her har vi en del arbeid. Hun har skjønt prinsippet, men er ganske fysisk når hun søker og dytter rundt på pinnene. Ikke spesielt pent. Regner med at apporteringsdelen skal gå greit, men må være obs på at det ikke blir fullstendig sirkus når jeg legger inn apporteringen.

+ Avstanden: Alle skifter påbegynt, men det krever fortsatt mye arbeid før det er bra.

Følelsen i dag er forholdsvis god. Vi har kontroll på det meste og det resterende føles veldig overkommelig ut. Veldig deilig! Så med mindre det dukker opp noen overraskelser så blir det nok ikke altfor lenge til debuten i kl 3. Før sommeren kanskje?


Gneis og jeg tok en liten prat om fremtiden da hun var rundt året.

Alle gode ting er tre…

08.03.2015 // konkurranse, lydighet // 2 kommentarer

… og i dag gikk vi vårt tredje stevne i kl 2.

Beste lille Skrulla mi!

Da vi møtte opp og jeg fikk se området så var ikke følelsen mye god. På venstre side hadde vi agility, på høyre side hadde vi rally-LP og det var trangt rundt ringen. Gneis var påvirket, dempet og syntes det var ubehagelig. I tillegg så jeg at avstanden i avstandsdirigeringen var noe lengre enn hva jeg har trent med. Mine ben er visst litt kortere enn dommerens… Så nei, jeg hadde ikke tro på noe opprykk i dag.

Så satte vi i gang. Inn i andre fellesdekk og ved siden av en tervueren (å hjelpes – klarer Gneis å motstå??). Men hun ligger fint og vi klarer oss uten dk både ned og opp! Kult!

Videre oppvarming går dårlig. Jeg har definitivt ikke med meg den vanlige Gneisen. Men hva gjør man? Vi kjører på. Vi må i alle fall prøve! Inngangen går bra og hun kjenner tydeligvis den lille treningen vi har gjort der. Og når vi står der klare for å starte. Ja. Da er Gneisen der.

Halleluja!

Da var det godt å vite at det var bare å kjøre på. Jeg visste at hun ville henge med.

Dommer for dagen var Svein G. Rønning:

Fellesdekk 9,5 – Flyttet litt på bena.

Fri ved fot 8,5 – Litt rusk her og der og noe framdrift. Følelsen var veldig god!

Dekk under marsj 9 – Jeg «markerer» visst og klarer heller ikke å la være å snu meg for å forsikre meg om at hun la seg. Hups!

Innkalling med stå 9,5 – Litt skjev utgangsstilling på slutten, men stoppen kunne nesten ikke ha blitt raskere i følge dommer!

Stå under marsj 8,5 – Tjuvstarter litt når jeg kommer inn, ellers usikker på hva han trakk for.

Ruta 7,5 – Løp ut til nærmeste kjegle på venstre side, men jeg fikk dirigert henne inn.

Apportering 8 – Lyd.

Hinder 8 – Hopper skjevt og et øyeblikk var hun i ferd med å løpe rundt hinderet tilbake. Reddet seg inn heldigvis.

Avstand 8 – Dommerens 5 m var tydeligvis lengre enn mine 5 m og jeg fikk litt smått panikk. En dk på første oppsittet, men etter det gjorde hun en god jobb.

Helhet 8,5 – Vi fikk noe lyd under fartsøvelsene, dessverre, og dette måtte dommer trekke oss for. På vei ut fra ringen møter ringsekretæren meg med apportbukken og sier: «Fader! For en hund du har!!». For en bonus!

Totalt 170 poeng – 1. premie og 1. plass av 9 deltagere

Ikke bare klarte vi opprykket, men vi vant! For andre gang i vår konkurransekarriere. Utrolig! Senere viste det seg at av alle deltagere som gikk klasse 2 lørdag og søndag så var vi de eneste som klarte opprykket. (Litt trist, for det var mange dyktige der som hadde fortjent et opprykk…)

Men tenk! Gneis er en klasse 3-hund! Det er lov å bli litt stolt da?